Открита е процедура за възлагане на обществена поръчка за укрепване и

...
Открита е процедура за възлагане на обществена поръчка за укрепване и
Коментари Харесай

Опасни скали над Тунела в Пловдив

Открита е процедура за възлагане на социална поръчка за подсилване и укрепване на рисково висящи скали от Античния спектакъл до църквата “Св. Петка " на Джамбаз тепе, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.

Констатирано е, че скалите са мощно напукани, както незадълбочено, по този начин и в дълбочина. Масива е предразположен към неподходящи гравитационни процеси и трусове. Срутищните процеси се засилват от време на време, най-вече при превалявания, или снеготопене. Всичко това заплашва живота на жителите на града и сигурността на транспортната инфраструктура, сградния фонд, а също по този начин и културните полезности, ситуирани в зоната на тепето.

В предишното Община Пловдив е провела частични укрепителни действия, които са локализирани в сектора до Античния спектакъл, без това да подсигурява сигурността на ската, като цяло. Необходимо е да бъдат осъществени съответни проучвателно-проектантски действия, които да открият опциите за пораждане на дестабилизационен развой и да бъдат препоръчани мероприятия за трайното подсилване на откосите в сектора.

Приложено е и мнение от осъществен експертен геоложки оглед на обекта.

В направената експертиза се заключава, че е належащо да се вземат незабавни ограничения за заздравяването на скалите и да стартира планиране на укрепителните уреди.

Разглежданият сектор е ситуиран почти от Тунела под амфитеатъра до постройката на епархията. Той е дълъг към 170 метра. Скалният откос варира от 70-75° до съвсем отвесен под епархията ( " стената на алпиниста “). Извършеният оглед с дрон демонстрира съществуване на повече от 10 нестабилни скални блока, които са с размери до 15 - 25 m 3, чиято маса на някои от тях може да надвиши 60 тона. Броят им може да се окаже по-голям, в случай че се направи детайлно картиране на сектора директно над откоса.

Трябва да се има поради значимата роля на сеизмичния фактор при стабилитета на скалните откоси. Едно по-силно сеизмично влияние може да предизвика всеобщо обрушване на скални блокове по откоса и по този метод да докара до огромни вреди, в сравнение с единично обрушване в резултат на превалявания или интервали на заледяване и топене на масива. Рискът е за жилищните здания в основата на откоса, както и при рисково стичане на събитията – и за автомобилния и пешеходен трафик през и към Тунела

Общата оптималната планирана стойност на поръчката е в размер на 150 000.00 лева без Данък добавена стойност. Средствата са обезпечени от бюджета на община Пловдив.

Срокът за осъществяване на поръчката е 3 месеца, считано от датата на сключване на контракта. Възложителят дефинира оптимален период за разработване на целия работен план от 30 календарни дни, като тези периоди се явяват пределни за офериране на участниците при подаване на оферта за присъединяване в поръчката.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР